Pikku-Pietarin Torikuja

Aivan Kuopion keskustassa, muutaman askeleen päässä torilta, sijaitsee idyllinen ostospaikka Pikku-Pietarin Torikuja.

Puutaloryhmä, johon Pikku-Pietarin Torikujan aittarakennuskin kuuluu, on valmistunut vuonna 1903. Nyt yli 100-vuotiaan asuintalon rakennutti teurastaja ja liikemies Wilhelm Tuhkanen omaksi kodiksi perheelleen. Kuopion kaupunki osti talon Tuhkasen suvulta vuonna 1963 ja vuokrasi siitä kaupunkilaisille asuin- ym. tiloja. Vuonna 1987 tontti kaavoitettiin pysyvästi liike-ja asuinkäyttöön. Kiinteistössä suoritettiin mittava peruskorjaus.

Vuoden 1989 kesäkuussa alkoi Pikku-Pietarin Torikujan toiminta. Kujalla on nykyisin 14 ihanaa pikku puotia, joiden sydämenä sykkii Tallikahvila terasseineen. Aittojen runsas tuotevalikoima tarjoaa yksilöllisiä lahja- ja käyttöesineitä. Joidenkin aittojen yläkerroissa voi ihailla taide- ja käsityönäyttelyitä. Kujalla pidetään myös työnäytöksiä, silloin joku taitava käsityöläinen esittelee vanhaa käsityöperinnettä. Satunnaisesti saatat kuulla kujalla myös haitarin soittoa. Joka kesä valitaan Pikku-Pietareiksi parikolme laulutaitoista poikaa kujan markkinointimiehiksi.

Torikuja on avoinna kesä-heinä-elokuun. Kuja avaa ovensa myös jouluksi, jolloin se on avoinna kahtena viikonloppuna. Tunnelmallinen ja rauhallinen kuja tarjoaa miellyttävän kokemuksen kaiken jouluhulinan keskellä.

Tänä päivänä arvokas, yli 100-vuotias puutalo-ryhmä on suojelukohde. Paljon ja monenkirjavaa elämää ovat vanhat rakennukset nähneet. Enää ei kuulu halonhakkuun ääni eikä aisabaarissa käydä ryypyllä. Siinä, mihin ennen Vossikka-Ville vei Poju-hevosensa talliin, nautitaan nyt aamukahvia ja soppalounasta. Kaupankäynti jatkuu kuitenkin edelleen ja ihmisiä tulee läheltä ja kaukaa katsomaan ja kokemaan Torikujan ainutlaatuisen miljöön. Täpötäydet puodit, erilaisia ihmisiä, kielten sorinaa, uunituoreen pullan tuoksua ja kujalla iloisena helähtävän Pikku-Pietarin Kallavesj-laulun. Tämä kokemus on parasta tulla nauttimaan ihan itse.